30. maaliskuuta 2016

EtusivuEdunvalvontaTyöelämäTekniikkaKoulutusLakitietoJärjestöasiatOpiskelijat
Vain Verkossa

Isä, poika ja pyhiinvaellus

16.9.2010 | Juuso ja Jaakko Takalainen | Kuvat: Jaakko Takalainen | Luettu 1875 kertaa

Tulostettava versioTulostettava versio
Lukijoiden keskiarvio: 3.5 (2 ääntä)
Kuva: Jaakko Takalainen

DI Juuso Takalainen patikoi isänsä Jaakon kanssa Espanjan Santiago de Compostelaan.

Osa 2: Yksinkertainen on kaunista – ja toimivaa
Matkalaiset ihmettelevät Gaudin rakennesuunnittelua, törmäävät pyhiinvaellusturismiin ja saavat odottamatonta apua.

Kaikki alkaa alusta, niin pyhiinvaelluskin. Astorgan kaupunki tarjoaa aakkosten mukaisen lähdön. Kaupungin kirkon naapurista löytyy Espanjan alvaraallon Antonio Gaudin suunnittelema piispanpalatsi. Kaunis kuin satujen peikkolinna, Hvitträsk kolmanteen potenssiin.

Astorgan piispanpalatsi valmistui 1915, toisin kuin eräät muut Gaudin työt. Pahiten kesken on taivaaseen kurkottava barcelonalainen Sagrada Família -kirkko, jonka rakennusrahat loppuvat aika ajoin nykyaikanakin. Gaudia ihailtiin ja kadehdittiin, pitipä osa arkkitehdeista häntä haihattelijana ja päävaivaisenakin. Moni odotti, että hänen mielikuvitukselliset rakennuksensa sortuisivat; rakennesuunnittelun ei uskottu olevan arkkitehtuurin taideluonnetta tähdentävän Gaudin vahvuuksia.

Vaan eipä niin käynyt: yksikään rakennus ei ole sortunut. Gaudi hahmotti työpöydällään pyöreän peilin päällä uusien rakennuksen hahmon sitomalla naruja monimutkaiseksi kudelmaksi ja kiinnittämällä niihin hiekkapusseja. Rakennesuunnittelu perustui siis painovoimaan, ja se toimi: yksinkertainen on kaunista.

Tuotteistettua pyhiinvaellusta

Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan vaikutti ensimmäisenä päivänä kovin tuotteistetulta. Jokainen baari ja kuppila tarjosi pyhiinvaeltajille aamiaisia, päivän annoksia ja vaikka mitä. Toisaalta kaikki kahvilat ja ruokalat olivat juuri oikeassa paikassa matkan varrella, palvelu oli ystävällisiä, ja ohikulkijat toivottivat: "Hyvää pyhiinvaellusta!"

Kirkon tarjoamassa retkeilymajassa sai sängyn ja lakanan lisäksi lämpimän suihkun. Aamiainenkin luvattiin, ja maksu suoritettiin omantunnon mukaan, nolla euroakin olisi käynyt.
Aina kaikki ei toimi; tämän juttusarjan tekoon tarvittava internetyhteys ei järjestynyt ainakaan rahalla Oviedon kaupungissa ennen kävelyn alkua. (Siitä enemmän narinaa myöhemmissä jutuissa) Olisi pakko luottaa nettikahviloiden lisäksi suomalaiseen nettiyhteyteen, joka toimisi roistohinnoilla ulkomailla, jos toimisi.

Laupias caminolainen

Ei vainenkaan, kaikki kävi hyvin! Noin 20 kilometrin kävelyn jälkeen (28 astetta, aurinkoista, kevyttä tuulta) Rabal del Caminon kylässä kunnallisen refugion edestä löytyi työntekijä (noin 30-vuotias, parta, rastatukka, hymy ja lippalakki). Hän ilmoitti hymyillen, ettei haittaa, vaikka emme asukaan heidän majatalossaan. Lisäksi salasanaa tai mitään monimutkaista ei tarvita, vaan jokainen saa käyttää langatonta yhteyttä (wifi) saa käyttää kuka tahansa omalla kannettavalla tietokoneellaan.

Kaikki yksinkertaista, hienoa ja toimivaa. Matka jatkuu, buen camino!

Kuva: Jaakko ja Juuso Takalainen, sekä Antti Korhonen pyhiinvaellusreitin lähtöpisteessä.
 

Pyhiinvaelluksen kaikki osat:

Matkalaiset kartalla:

Näytä suurempi kartta