30. maaliskuuta 2016

EtusivuEdunvalvontaTyöelämäTekniikkaKoulutusLakitietoJärjestöasiatOpiskelijat
Vain Verkossa

Women in Tech tarjosi naisille roolimalleja teknologiayritysten huipulta

17.10.2013 | Johanna Tynkkynen | Kuvat: Julia Weckman | Luettu 2319 kertaa

Tulostettava versioTulostettava versio
No votes yet
Kuva: Julia Weckman
Ensimmäinen Women in Tech keräsi paikan päälle yli 500 osallistujaa.

Tytöt ja naiset tarvitsevat entistä monipuolisemmin tietoa teknologiayritysten töistä ja inspiroivia roolimalleja. Tähän johtopäätökseen päädyttiin ensimmäistä kertaa järjestetyssä Women in Tech -foorumissa, joka kokosi Espooseen 15.10. yli 500 naista kuuntelemaan huippupuhujia, keskustelemaan naisjohtajuudesta ja verkostoitumaan.

Tekniikan aloilla opiskelee ja työskentelee edelleen vain vähän naisia. Avauspuheenvuorossaan opetusministeri Krista Kiuru toivoi kannustavia roolimalleja sekä naisille että miehille, jotta oma ura voitaisiin valita stereotypioista välittämättä.

Kiuru korosti koulutuksen merkitystä innovaatioiden luomisessa ja sanoi, että sukupuolesta riippumatta jokaisen kykyjä tarvitaan, jotta Suomesta tulee maailman kilpailukykyisin maa vuoteen 2020 mennessä.

Naisilla paljon annettavaa

Foorumissa lavalle asteli menestyksekäs naisjohtaja toisensa jälkeen. Microsoftin johtaja Harini Gokul kannusti naisia luomaan uraa teknologian parissa, sillä teknologian kuluttajat ovat sekä naisia että miehiä. Hän neuvoi naisia investoimaan omaan kehitykseensä, kertomaan omasta ainutlaatuisuudestaan sekä löytämään informaatiotulvasta tärkeimmät asiat ja keskittymään niihin.

– Työurasi kestää yli neljäkymmentä vuotta. Se on siis maraton, ei sprintti. Lakkaa siis tarkistamasta sähköpostiasi joka välissä ja keskity olennaiseen, Gokul summasi.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan dekaani, avaruustutkija Tuija Pulkkinen puolestaan kertoi, että naiset ovat edelleen pieni vähemmistö hänen työpaikallaan. Sähkötekniikan korkeakoulussa on naisia edelleen vain noin 10 prosenttia kaikilla uratasoilla, vaikka viime vuosina naisia on tullut lisää. Pulkkinen uskoo, että lapsille pitäisi jo ala-asteelta asti opettaa, että tekniikka on vaihtoehto myös tytöille.

– Jo 12-vuotiaat tytöt tietävät, etteivät osaa matikkaa, Pulkkinen sanoi.

Naisia enemmän pk-yritysten johdossa

EVA julkisti tilaisuudessa naisjohtajuutta yrityksissä käsittelevän kyselytutkimuksensa tulokset. Tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten johtoryhmissä naisia on 31 prosenttia. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 40 prosenttia ilmoitti, että naisten osuus johtoryhmissä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana.

Johtaja Matti Apunen toi esiin, että erityisesti suurissa yrityksissä on rakennettu erilaisia naisjohtajuutta edistäviä ohjelmia, mutta käytännön tulokset ovat kuitenkin pienissä yrityksissä parempia. Alle 250 hengen yrityksissä naisten osuus johtoryhmissä on 33 prosenttia, kun taas yli tuhannen hengen yrityksissä osuus on vain 27 prosenttia.

Tapahtuman muita puhujia olivat muun muassa Lexus Internationalin ensimmäinen Chief Engineer Chika Kako, Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros ja F-Securen ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Microsoftin johtaja Harini Gokul kehotti keskittymään informaatiotulvan keskellä tärkeimpiin asioihin.

Muut artikkelit